Spis Treści |
---|
Wiadomości wstępne Stanowisko systematyczne i pochodzenie nutrii Ogólna charakterystyka budowy ciała Charakterystyka okrywy włosowej Charakterystyka biologiczna Znaczenie gospodarcze i rozwój produkcji skór nutriowych Charakterystyka odmian i dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii Charakterystyka odmian nutrii Standard Odmiany dominująco barwne Odmiany recesywnie barwne Dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii Podstawowe wiadomości z genetyki Dziedziczenie barwy u poszczególnych odmian nutrii Zalecenia dla producentów skór nutriowych barwnych Praca hodowlana Selekcja Dobór par do rozpłodu Organizacja hodowli zarodowej Urządzenie fermy Wybór metody chowu Opis urządzeń fermowych Zagrody Klatki Pawilony Okólniki Ogrodzenie fermy Zabudowania fermy Plan zagospodarowania fermy Problemy budownictwa wielkofermowego Rozpłód i wychów nutrii Metody rozpłodu Dojrzałość rozpłodowa i cykl płciowy Kojarzenie par Ciąża i wykoty Przyczyny zmniejszenia płodności nutrii Wychów młodzieży Odchów młodzieży na okólniku Pielęgnowanie i obchodzenie się z nutriami Pielęgnowanie nutrii Chwytanie przenoszenie i przewożenie nutrii Żywienie Składniki pokarmowe Pasze stosowane w żywieniu nutrii Pasze treściwe Kłęby i korzenie roślin okopowych Zielonki Kiszonki Inne pasze Normowanie żywienia - Zasady żywienia nutrii Zapotrzebowanie nutrii na składniki pokarmowe i energię Dawkowanie pasz Pojenie nutrii Karmienie nutrii Użytkowanie nutrii Termin uboju Ubój nutrii Skórowanie Czyszczenie skór Formowanie i suszenie skór Przechowywanie i odstawa skór Użytki uboczne z nutrii Ocena jakościowa skór Wymagania techniczne barwa i jakość okrywy włosowej Wady skór i określanie klas jakościowych Wielkość skór i sposób ich badania Skup i ocena nutrii rzeźnych Choroby nutrii Choroby zaraźliwe Choroby niezaraźliwe Literatura |