Spis Treści

Wiadomości wstępne
Stanowisko systematyczne i pochodzenie nutrii
Ogólna charakterystyka budowy ciała
Charakterystyka okrywy włosowej
Charakterystyka biologiczna
Znaczenie gospodarcze i rozwój produkcji skór nutriowych

Charakterystyka odmian i dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii
Charakterystyka odmian nutrii
Standard
Odmiany dominująco barwne
Odmiany recesywnie barwne
Dziedziczenie barwy okrywy włosowej u nutrii
Podstawowe wiadomości z genetyki
Dziedziczenie barwy u poszczególnych odmian nutrii
Zalecenia dla producentów skór nutriowych barwnych

Praca hodowlana
Selekcja
Dobór par do rozpłodu
Organizacja hodowli zarodowej

Urządzenie fermy
Wybór metody chowu
Opis urządzeń fermowych
Zagrody
Klatki
Pawilony
Okólniki
Ogrodzenie fermy
Zabudowania fermy
Plan zagospodarowania fermy
Problemy budownictwa wielkofermowego

Rozpłód i wychów nutrii
Metody rozpłodu
Dojrzałość rozpłodowa i cykl płciowy
Kojarzenie par
Ciąża i wykoty
Przyczyny zmniejszenia płodności nutrii
Wychów młodzieży
Odchów młodzieży na okólniku

Pielęgnowanie i obchodzenie się z nutriami
Pielęgnowanie nutrii
Chwytanie przenoszenie i przewożenie nutrii

Żywienie
Składniki pokarmowe
Pasze stosowane w żywieniu nutrii
Pasze treściwe
Kłęby i korzenie roślin okopowych
Zielonki
Kiszonki
Inne pasze
Normowanie żywienia -
Zasady żywienia nutrii
Zapotrzebowanie nutrii na składniki pokarmowe i energię
Dawkowanie pasz
Pojenie nutrii
Karmienie nutrii

Użytkowanie nutrii
Termin uboju
Ubój nutrii
Skórowanie
Czyszczenie skór
Formowanie i suszenie skór
Przechowywanie i odstawa skór
Użytki uboczne z nutrii

Ocena jakościowa skór
Wymagania techniczne barwa i jakość okrywy włosowej
Wady skór i określanie klas jakościowych
Wielkość skór i sposób ich badania

Skup i ocena nutrii rzeźnych

Choroby nutrii
Choroby zaraźliwe
Choroby niezaraźliwe

Literatura