Spis Treści

I. Produkcja rolnicza jako rodzaj działalności gospodarczej
A. Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowej
B. Podstawowe pojęcia i definicje
C. Cechy produkcji rolniczej
II. Czynniki siedliska
A. Klimatyczne
B. Glebowe
III. Zabiegi agrotechniczne
A. Wybrane zagadnienia z uprawy roli
B. Melioracje
C. Wybrane zagadnienia z nawożenia roślin
D. Wybrane zagadnienia z ochrony roślin
IV. Podstawy zmianowania
A. Pojęcia (terminologia) związane ze zmianowaniem roślin
B. Czynniki zmianowania roślin
C. Przyrodniczo-techniczne podstawy grupowania roślin uprawnych
D. Wartość stanowisk po grupach roślin i ich przydatność pod określone warunki uprawne
E. Typy płodozmianów
F. Układanie płodozmianów
V. Wybrane technologie produkcji roślinnej
A. Rośliny zbożowe
B. Rośliny okopowe
C. Rośliny motylkowe
D. Rośliny pastewne niemotylkowe
E. Rośliny oleiste
F. Użytki zielone
G. Ogrodnictwo
VI. Podstawy żywienia zwierząt
A. Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
B. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu zwierząt
C. Żywienie zwierząt
VII. Produkcja zwierzęca
A. Chów bydła
B. Chów trzody chlewnej
C. Chów owiec
D. Chów drobiu
VIII. Inne kierunki produkcji w rolnictwie
A. Czynniki wpływające na kierunki produkcji
B. Produkcja alternatywna
IX. Pozyskiwanie surowców żywnościowych
A. Surowce roślinne
B. Surowce zwierzęce
C. Proces pozyskiwania, skupu i obrotu surowcami