Spis Treści |
---|
I. Produkcja rolnicza jako rodzaj działalności gospodarczej A. Znaczenie rolnictwa w gospodarce narodowej B. Podstawowe pojęcia i definicje C. Cechy produkcji rolniczej II. Czynniki siedliska A. Klimatyczne B. Glebowe III. Zabiegi agrotechniczne A. Wybrane zagadnienia z uprawy roli B. Melioracje C. Wybrane zagadnienia z nawożenia roślin D. Wybrane zagadnienia z ochrony roślin IV. Podstawy zmianowania A. Pojęcia (terminologia) związane ze zmianowaniem roślin B. Czynniki zmianowania roślin C. Przyrodniczo-techniczne podstawy grupowania roślin uprawnych D. Wartość stanowisk po grupach roślin i ich przydatność pod określone warunki uprawne E. Typy płodozmianów F. Układanie płodozmianów V. Wybrane technologie produkcji roślinnej A. Rośliny zbożowe B. Rośliny okopowe C. Rośliny motylkowe D. Rośliny pastewne niemotylkowe E. Rośliny oleiste F. Użytki zielone G. Ogrodnictwo VI. Podstawy żywienia zwierząt A. Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt B. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu zwierząt C. Żywienie zwierząt VII. Produkcja zwierzęca A. Chów bydła B. Chów trzody chlewnej C. Chów owiec D. Chów drobiu VIII. Inne kierunki produkcji w rolnictwie A. Czynniki wpływające na kierunki produkcji B. Produkcja alternatywna IX. Pozyskiwanie surowców żywnościowych A. Surowce roślinne B. Surowce zwierzęce C. Proces pozyskiwania, skupu i obrotu surowcami |