Spis Treści

1. Stan obecny, kierunki i perspektywy rozwoju przechowalnictwanowoców,
2. Fizjologia owoców po zbiorze:
Zmiany fizyczne w okresie wzrostu i dojrzewania,
Przemiany fizjologiczne w okresie wzrostu i dojrzewania,
Transpiracja owoców,
3. Czynniki wpływające na jakość i zdolność przechowalniczą owoców:
Czynniki klimatyczne,
Właściwości drzewa,
Nawożenie i system uprawy,
Opryskiwanie pestycydami i regulatorami wzrostu,
Termin zbioru,
Uszkodzenia mechaniczne,
4. Charakterystyka obiektów przechowalniczych:
Podział obiektów przechowalniczych,
Ogólne wymagania stawiane obiektom przechowalniczym,
Charakterystyka pomieszczeń wchodzących w skład obiektów przechowalniczych,
Układ funkcjonalny obiektów przechowalniczych,
5. Wyposażenie obiektów przechowalniczych,
6. Przechowywanie owoców:
Warunki przechowywania owoców,
Przygotowanie komór do przechowywania owoców,
Załadowywanie komór owocami,
Czynności w okresie przechowywania,
7. Mechanizacja prac w obiektach przechowalniczych,
8. Choroby owoców w okresie przechowywania,
9. Projekty typowe chłodni i przechowalni owoców,