Spis Treści
|
---|
Od Autorów |
1. Znaczenie gospodarcze hodowli tchórzy i jej specyfika |
2. Systematyka, pochodzenie, pokrój i biologia tchórzy |
2.1. Systematyka |
2.2. Pochodzenie, pokrój i biologia tchórzy i fretek |
2.2.1. Tchórz europejski (Mustela putorius L. 1758) |
2.2.2. Tchórz stepowy (Mustela eversmanni Lesson 1827) |
2.2.3. Fretka (Mustela putorius furo L. 1758) |
2.2.4. Amerykański tchórz czarnonogi (Mustela nigripes Audubon, Banchmann (1851) |
2.2.5. Tchórz tygrysowaty (Yormela pergusna Gueldenstaedt 1770) |
3. Skóra i okrywa włosowa |
3.1. Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii |
3.1.1. Budowa skóry |
3.1.2. Budowa włosów |
3.1.3. Struktura okrywy włosowej |
3.2. Cechy użytkowe okrywy włosowej fretek, tchórzy łownych i hodowlanych |
3.2.1. Gęstość |
3.2.2. Barwa |
3.2.3. Wysokość okrywy i jej wyrównanie |
3.2.4. Grubość włosów |
3.2.5. Sprężystość |
3.2.6. Miękkość okrywy włosowej |
3.2.7. Połysk |
3.2.8. Skłonność do spilśniania |
3.2.9. Ciepłochronność |
3.2.10. Trwałość futra |
3.2.11. Masa skóry |
3.2.12. Grubość skóry |
3.2.13. Wytrzymałość skóry na rozerwanie |
3.2.14. Wielkość skóry |
3.3. Sezonowe zmiany okrywy włosowej |
3.4. Wpływ różnych czynników na jakość okrywy włosowej |
3.5. Dziedziczenie barwy okrywy włosowej tchórza hodowlanego |
4. Założenie i urządzenie fermy |
4.1. Zakładanie fermy |
4.1.1. Zaplecze paszowe |
4.1.2. Lokalizacja fermy |
4.2. Ogrodzenie fermy |
4.3. Pomieszczenia dla zwierząt |
4.4. Zaplecze gospodarcze |
4.5. Specjalistyczny sprzęt fermowy |
5. Rozród |
5.1. Cykl płciowy |
5.2. Narządy rozrodcze, płodność i plenność samic |
5.3. Użytkowanie rozpłodowe samców |
5.4. Przygotowanie do sezonu rozpłodowego |
5.5. Termin wystąpienia rui |
5.6. Ruja i jej objawy |
5.7. Ciąża i poród |
5.8. Podstawowe wskaźniki użytkowania rozpłodowego |
6. Wychów młodzieży |
6.1. Wychów przed odsądzeniem |
6.2. Wychów po odsądzeniu |
7. Żywienie tchórzy |
7.1. Wiadomości ogólne |
7.2. Budowa przewodu pokarmowego tchórzy |
7.3. Fizjologiczne aspekty trawienia |
7.4. Skład chemiczny paszy oraz rola i znaczenie poszczególnych jej składników |
7.4.1. Woda |
7.4.2. Białko |
7.4.3. Tłuszcze |
7.4.4. Węglowodany |
7.4.5. Składniki mineralne (popiół) |
7.4.6. Witaminy |
7.5. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tchórzy |
7.5.1. Pasze pochodzenia zwierzęcego |
7.5.2. Pasze pochodzenia roślinnego |
7.5.3. Mieszanki pełnoporcjowe i dodatki paszowe |
7.6. Wartość pokarmowa różnych pasz stosowanych w żywieniu tchórzy |
7.7. Zasady ustalania dawek pokarmowych |
7.7.1. Zapotrzebowanie tchórzy na składniki pokarmowe |
7.7.2. Strawność pasz |
7.7.3. Układanie dawki i obliczanie jej wartości pokarmowej |
7.7.4. Preliminarz paszowy |
7.7.5. Żywienie tchórzy w poszczególnych okresach hodowlanych |
8. Użytkowanie tchórzy |
8.1. Termin i metody uboju zwierząt |
8.2. Pozyskiwanie skór tchórzy |
8.2.1. Skórowanie |
8.2.2. Mizdrowanie |
8.2.3. Trocinowanie (lajtrowanie) |
8.2.4. Formowanie |
8.2.5. Suszenie |
8.3. Przygotowanie skór do sprzedaży |
8.4. Skup i ocena skór surowych |
9. Zasady pracy hodowlanej |
9.1. Ocena wartości użytkowej |
9.1.1. Zasady i technika oceny |
9.1.2. Ocena wielkości |
9.1.3. Ocena typu barwnego |
9.1..4. Ocena czystości barwy |
9.1..5. Ocena gęstości okrywy włosowej |
9.1..6. Ocena długości, jedwabistości i sprężystości włosów |
9.1.7. Ocena wyglądu ogólnego |
9.2. Ocena wartości hodowlanej |
9.3. Selekcja |
9.4. Dobór |
9.4.1. Systemy doboru |
9.4.2. Metody doboru jednorodnego |
9.4.3. Metody doboru niejednorodnego |
9.5. Fermy hodowlane i towarowe |
10. Choroby tchórzy hodowlanych |
10.1. Przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im |
10.2. Ocena zdrowia zwierzęcia |
10.3. Choroby zakaźne tchórzy |
10.3.1. Choroby wirusowe |
10.3.2. Choroby bakteryjne |
10.3.3. Choroby pasożytnicze |
11. Ekonomika produkcji |
12. Kalendarz hodowcy |
12.1. Wiosna (21 marca — 20 czerwca) |
12.2. Lato (21 czerwca — 22 września) |
12.3. Jesień (23 września — 21 grudnia) |
12.4. Zima (22 grudnia — 20 marca) |
Literatura |
|
|
|