Spis Treści

Od Autorów
1. Znaczenie gospodarcze hodowli tchórzy i jej specyfika
2. Systematyka, pochodzenie, pokrój i biologia tchórzy
2.1. Systematyka
2.2. Pochodzenie, pokrój i biologia tchórzy i fretek
2.2.1. Tchórz europejski (Mustela putorius L. 1758)
2.2.2. Tchórz stepowy (Mustela eversmanni Lesson 1827)
2.2.3. Fretka (Mustela putorius furo L. 1758)
2.2.4. Amerykański tchórz czarnonogi (Mustela nigripes Audubon, Banchmann (1851)
2.2.5. Tchórz tygrysowaty (Yormela pergusna Gueldenstaedt 1770)
3. Skóra i okrywa włosowa
3.1. Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii
3.1.1. Budowa skóry
3.1.2. Budowa włosów
3.1.3. Struktura okrywy włosowej
3.2. Cechy użytkowe okrywy włosowej fretek, tchórzy łownych i hodowlanych
3.2.1. Gęstość
3.2.2. Barwa
3.2.3. Wysokość okrywy i jej wyrównanie
3.2.4. Grubość włosów
3.2.5. Sprężystość
3.2.6. Miękkość okrywy włosowej
3.2.7. Połysk
3.2.8. Skłonność do spilśniania
3.2.9. Ciepłochronność
3.2.10. Trwałość futra
3.2.11. Masa skóry
3.2.12. Grubość skóry
3.2.13. Wytrzymałość skóry na rozerwanie
3.2.14. Wielkość skóry
3.3. Sezonowe zmiany okrywy włosowej
3.4. Wpływ różnych czynników na jakość okrywy włosowej
3.5. Dziedziczenie barwy okrywy włosowej tchórza hodowlanego
4. Założenie i urządzenie fermy
4.1. Zakładanie fermy
4.1.1. Zaplecze paszowe
4.1.2. Lokalizacja fermy
4.2. Ogrodzenie fermy
4.3. Pomieszczenia dla zwierząt
4.4. Zaplecze gospodarcze
4.5. Specjalistyczny sprzęt fermowy
5. Rozród
5.1. Cykl płciowy
5.2. Narządy rozrodcze, płodność i plenność samic
5.3. Użytkowanie rozpłodowe samców
5.4. Przygotowanie do sezonu rozpłodowego
5.5. Termin wystąpienia rui
5.6. Ruja i jej objawy
5.7. Ciąża i poród
5.8. Podstawowe wskaźniki użytkowania rozpłodowego
6. Wychów młodzieży
6.1. Wychów przed odsądzeniem
6.2. Wychów po odsądzeniu
7. Żywienie tchórzy
7.1. Wiadomości ogólne
7.2. Budowa przewodu pokarmowego tchórzy
7.3. Fizjologiczne aspekty trawienia
7.4. Skład chemiczny paszy oraz rola i znaczenie poszczególnych jej składników
7.4.1. Woda
7.4.2. Białko
7.4.3. Tłuszcze
7.4.4. Węglowodany
7.4.5. Składniki mineralne (popiół)
7.4.6. Witaminy
7.5. Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tchórzy
7.5.1. Pasze pochodzenia zwierzęcego
7.5.2. Pasze pochodzenia roślinnego
7.5.3. Mieszanki pełnoporcjowe i dodatki paszowe
7.6. Wartość pokarmowa różnych pasz stosowanych w żywieniu tchórzy
7.7. Zasady ustalania dawek pokarmowych
7.7.1. Zapotrzebowanie tchórzy na składniki pokarmowe
7.7.2. Strawność pasz
7.7.3. Układanie dawki i obliczanie jej wartości pokarmowej
7.7.4. Preliminarz paszowy
7.7.5. Żywienie tchórzy w poszczególnych okresach hodowlanych
8. Użytkowanie tchórzy
8.1. Termin i metody uboju zwierząt
8.2. Pozyskiwanie skór tchórzy
8.2.1. Skórowanie
8.2.2. Mizdrowanie
8.2.3. Trocinowanie (lajtrowanie)
8.2.4. Formowanie
8.2.5. Suszenie
8.3. Przygotowanie skór do sprzedaży
8.4. Skup i ocena skór surowych
9. Zasady pracy hodowlanej
9.1. Ocena wartości użytkowej
9.1.1. Zasady i technika oceny
9.1.2. Ocena wielkości
9.1.3. Ocena typu barwnego
9.1..4. Ocena czystości barwy
9.1..5. Ocena gęstości okrywy włosowej
9.1..6. Ocena długości, jedwabistości i sprężystości włosów
9.1.7. Ocena wyglądu ogólnego
9.2. Ocena wartości hodowlanej
9.3. Selekcja
9.4. Dobór
9.4.1. Systemy doboru
9.4.2. Metody doboru jednorodnego
9.4.3. Metody doboru niejednorodnego
9.5. Fermy hodowlane i towarowe
10. Choroby tchórzy hodowlanych
10.1. Przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im
10.2. Ocena zdrowia zwierzęcia
10.3. Choroby zakaźne tchórzy
10.3.1. Choroby wirusowe
10.3.2. Choroby bakteryjne
10.3.3. Choroby pasożytnicze
11. Ekonomika produkcji
12. Kalendarz hodowcy
12.1. Wiosna (21 marca — 20 czerwca)
12.2. Lato (21 czerwca — 22 września)
12.3. Jesień (23 września — 21 grudnia)
12.4. Zima (22 grudnia — 20 marca)
Literatura