Spis Treści
|
---|
Przedmowa |
Wiadomości wstępne |
Gospodarcze znaczenie hodowli norek |
Historia rozwoju hodowli norek |
Stanowisko systematyczne, pochodzenie-L zasięg występowania |
Pokrój i okrywa norki |
Pokrój |
Okrywa norki |
Charakterystyka ogólna |
Zmiana sierści (linienie) |
Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii powłoki skórnej |
Higiena skóry |
Odmiany norek |
Norki standardowe |
Odmiany barwne |
Pierwotne, mutacyjne odmiany kolorowe |
Mieszańce powstałe w wyniku krzyżowania dwu odmian pierwotnych |
Połączenia między grupami |
Odmiany powstałe w wyniku połączenia trzech lub więcej par genów mutacyjnych |
Zakładanie fermy |
Wybór miejsca |
Zaplecze paszowe |
Lokalizacja |
Ogrodzenie |
Rozplanowanie fermy |
Klatki i inne pomieszczenia fermowe |
Pomieszczenia i sprzęt dla norek |
Ogólna charakterystyka klatek stosowanych w hodowli norek |
Warunki, jakim powinny odpowiadać klatki dla norek |
Klatka jako całość |
Wybieg |
Domek |
Rodzaje i typy klatek |
Klatki wolno stojące (przenośne) |
Pawilony |
Sprzęt klatki |
Pomieszczenia i urządzenia gospodarcze |
Budynek gospodarczy |
Kuchnia |
Urządzenia do przechowywania pasz mięsnych |
Czynniki chłodzące |
Chłodnie bezmaszynowe |
Kupno i transport norek |
Kupno norek |
Transport norek |
Żywienie norek |
Podstawy żywienia |
Założenia ogólne |
Składniki pokarmowe |
Białka |
Tłuszcze |
Węglowodany |
Składniki mineralne ..." |
Woda |
Witaminy |
Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu norek |
Pasze pochodzenia zwierzęcego |
Mięso |
Podroby (narządy wewnętrzne) |
Odpadki rzeźne |
Ryby |
Odpadki rybne |
Mleko |
Serwatka |
Jaja kurze |
Mączki pochodzenia zwierzęcego |
Pasze pochodzenia roślinnego |
Pasze zbożowe |
Ziemniaki |
Warzywa i owoce |
Pasze witaminowe |
Pasze mineralne |
Antybiotyki |
Normowanie żywienia |
Potrzeby pokarmowe, energetyczne i witaminowe |
Strawność pasz |
Zawartość składników pokarmowych w paszach i wartość energetyczna pas? |
Ustalanie składu mieszanek pokarmowych |
Przyrządzanie i zadawanie karmy |
Przyrządzanie karmy |
Gotowanie pasz |
Rozdrabnianie pasz |
Mieszanie wszystkich składników karmy |
Zadawanie karmy |
Pojenie norek |
Higiena karmienia |
Pielęgnowanie norek |
Utrzymanie czystości w pomieszczeniach i pod klatkami |
Zacienianie klatek i wietrzenie domków |
Kąpiele wodne |
Zwalczanie pcheł |
Chwytanie i przenoszenie norek |
Przegląd fermy i dyżury |
Rozpłód |
Cykl płciowy |
Płodność samic |
Zdolność rozpłodowa samców |
Przygotowanie do rozpłodu |
Krycie |
Ciąża i poród |
Ciąża |
Poród |
Wychów młodzieży |
Wychów przed odsądzeniem |
Odsądzanie |
Wychów po odsądzeniu |
Użytkowanie futerkowe norek |
Termin uboju |
Ubój norek |
Ściąganie skórki (skórkowanie) |
Mizdrowanie |
Formowanie i suszenie skórek |
Prawidełka |
Formowanie skórek |
Suszenie skórek |
Przechowywanie skórek |
Choroby norek i zapobieganie im |
Choroby wynikające z nieodpowiedniego utrzymania |
Choroby wynikające z błędów żywienia |
Choroby wynikające z nieprzestrzegania zasad higieniczno - sanitarnych |
Przyczyny, przebieg i objawy chorób zakaźnych |
Przyczyny, przebieg i objawy chorób inwazyjnych |
Zapobieganie chorobom zakaźnym i inwazyjnym |
Zasady postępowania |
Odkażanie |
Odszczurzanie |
Zwalczanie much |
Praca hodowlana |
Pojęcie i cel pracy hodowlanej |
Wybór do rozpłodu (selekcja) |
Selekcja na cechy konstytucyjne |
Selekcja na cechy użytkowe |
Selekcja na zdolność przekazywania zalet potomstwu |
Metody prowadzenia selekcji |
Plan selekcji |
Licencja norek |
Dobór par do rozpłodu |
Zapiski hodowlane |
Literatura |
Kalendarz hodowcy |
|
|
|