Spis Treści

Przedmowa
Wiadomości wstępne
Gospodarcze znaczenie hodowli norek
Historia rozwoju hodowli norek
Stanowisko systematyczne, pochodzenie-L zasięg występowania
Pokrój i okrywa norki
Pokrój
Okrywa norki
Charakterystyka ogólna
Zmiana sierści (linienie)
Podstawowe wiadomości z anatomii i fizjologii powłoki skórnej
Higiena skóry
Odmiany norek
Norki standardowe
Odmiany barwne
Pierwotne, mutacyjne odmiany kolorowe
Mieszańce powstałe w wyniku krzyżowania dwu odmian pierwotnych
Połączenia między grupami
Odmiany powstałe w wyniku połączenia trzech lub więcej par genów mutacyjnych
Zakładanie fermy
Wybór miejsca
Zaplecze paszowe
Lokalizacja
Ogrodzenie
Rozplanowanie fermy
Klatki i inne pomieszczenia fermowe
Pomieszczenia i sprzęt dla norek
Ogólna charakterystyka klatek stosowanych w hodowli norek
Warunki, jakim powinny odpowiadać klatki dla norek
Klatka jako całość
Wybieg
Domek
Rodzaje i typy klatek
Klatki wolno stojące (przenośne)
Pawilony
Sprzęt klatki
Pomieszczenia i urządzenia gospodarcze
Budynek gospodarczy
Kuchnia
Urządzenia do przechowywania pasz mięsnych
Czynniki chłodzące
Chłodnie bezmaszynowe
Kupno i transport norek
Kupno norek
Transport norek
Żywienie norek
Podstawy żywienia
Założenia ogólne
Składniki pokarmowe
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Składniki mineralne ..."
Woda
Witaminy
Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu norek
Pasze pochodzenia zwierzęcego
Mięso
Podroby (narządy wewnętrzne)
Odpadki rzeźne
Ryby
Odpadki rybne
Mleko
Serwatka
Jaja kurze
Mączki pochodzenia zwierzęcego
Pasze pochodzenia roślinnego
Pasze zbożowe
Ziemniaki
Warzywa i owoce
Pasze witaminowe
Pasze mineralne
Antybiotyki
Normowanie żywienia
Potrzeby pokarmowe, energetyczne i witaminowe
Strawność pasz
Zawartość składników pokarmowych w paszach i wartość energetyczna pas?
Ustalanie składu mieszanek pokarmowych
Przyrządzanie i zadawanie karmy
Przyrządzanie karmy
Gotowanie pasz
Rozdrabnianie pasz
Mieszanie wszystkich składników karmy
Zadawanie karmy
Pojenie norek
Higiena karmienia
Pielęgnowanie norek
Utrzymanie czystości w pomieszczeniach i pod klatkami
Zacienianie klatek i wietrzenie domków
Kąpiele wodne
Zwalczanie pcheł
Chwytanie i przenoszenie norek
Przegląd fermy i dyżury
Rozpłód
Cykl płciowy
Płodność samic
Zdolność rozpłodowa samców
Przygotowanie do rozpłodu
Krycie
Ciąża i poród
Ciąża
Poród
Wychów młodzieży
Wychów przed odsądzeniem
Odsądzanie
Wychów po odsądzeniu
Użytkowanie futerkowe norek
Termin uboju
Ubój norek
Ściąganie skórki (skórkowanie)
Mizdrowanie
Formowanie i suszenie skórek
Prawidełka
Formowanie skórek
Suszenie skórek
Przechowywanie skórek
Choroby norek i zapobieganie im
Choroby wynikające z nieodpowiedniego utrzymania
Choroby wynikające z błędów żywienia
Choroby wynikające z nieprzestrzegania zasad higieniczno - sanitarnych
Przyczyny, przebieg i objawy chorób zakaźnych
Przyczyny, przebieg i objawy chorób inwazyjnych
Zapobieganie chorobom zakaźnym i inwazyjnym
Zasady postępowania
Odkażanie
Odszczurzanie
Zwalczanie much
Praca hodowlana
Pojęcie i cel pracy hodowlanej
Wybór do rozpłodu (selekcja)
Selekcja na cechy konstytucyjne
Selekcja na cechy użytkowe
Selekcja na zdolność przekazywania zalet potomstwu
Metody prowadzenia selekcji
Plan selekcji
Licencja norek
Dobór par do rozpłodu
Zapiski hodowlane
Literatura
Kalendarz hodowcy