Spis Treści |
---|
Wstęp 1. Znaczenie i rozwój produkcji brojlerów Współpraca w krajach RWPG w produkcji brojlerów Rozwój produkcji brojlerów w Polsce Perspektywy rozwoju produkcji brojlerów 2. Uzyskiwanie piskląt mięsnych Rasy kur mięsnych Fermy hodowlane Reprodukcja Wychów i żywienie materiału reprodukcyjnego z firm Euribrid i Lohmann Zbiór, odkażanie i magazynowanie jaj Lęgi Jakość piskląt mięsnych Odbiór i transport piskląt 3. Warunki w pomieszczeniach dla kurcząt brojlerów Ogrzewanie Wentylacja i wilgotność Oświetlenie Obsada Budynki do odchowu brojlerów i ich wyposażenie Lokalizacja i konstrukcja budynków Wychowalnie brojlerów Wychowalnia brojlerów produkcji Zakładów Sprzętu i Urządzeń Drobiarskich w Gostyniu Brojlernia według typowej dokumentacji BISPROL Wychowalnia brojlerów projektu mgr inż. M. Wieliszewskiego (kartuska) Urządzenia Urządzenia do karmienia i pojenia Mechaniczne urządzenia do usuwania nawozu Mechaniczne urządzenia do mycia i odkażania brojlerni Urządzenia do wprowadzania do linii pojenia leków rozpuszczalnych w wodzie Sprzęt Głęboka ściółka Schemat organizacyjny kombinatu produkcji brojlerów w Polsce 4. Żywienie brojlerów Składniki pokarmowe Mieszanki paszowe dla kurcząt brojlerów Technika żywienia Możliwości zmniejszenia zużycia paszy Standard przyrostów i zużycie paszy 5. Organizacja i technologia produkcji Przygotowanie do odchowu Odchów w pierwszych dniach Odchów starszych kurcząt Systemy odchowu brojlerów Najważniejsze wskazania Dochodowość produkcji brojlerów 6. Ubój i obróbka kurcząt 7. Warunki sanitarno-weterynaryjne Higiena odchowu brojlerów Choroby brojlerów Choroby niezakaźne Choroby zakaźne Choroby inwazyjne Odkażanie pomieszczeń i sprzętu 8. Warunki kontraktacji brojlerów |