Spis Treści

Potrawy na wieczerzę wigilijną:
- Przystawki:
karp marynowany,
karp na niebiesko w kaparowym sosie,
karp na sposób wschodni,
karp po staropolsku,
karp w czarnym sosie,
karp w galarecie,
karp w pomarańczach,
łosoś w sosie cebulowym
itd.
- Zupy i dodatki do zup:
barszcz czerwony czysty,
barszcz kujawski ze śliwkami,
barszcz ze śledziem,
diablotki,
kluseczki grzybowe,
kwaskówka,
pamuła śliwkowa,
paszteciki maltańskie,
polewka rybna,
polewka słodowników,
staropolski krem grzybowy,
itd.
- Dania rybne i nie tylko:
bliny owsiane,
bryndzylki,
ciszka po kaszubsku,
gołąbki z grochem i kaszą,
gołąbki z czerwonej kapusty,
gołąbki z ziemniakami i bryndzą,
groch z kapustą czyli ciupka z grochem,
grzyby z chrzanem,
itd.
- Ciasta i desery:
babka kresowa,
galaretka ananasowa,
kisiel z moreli i śliwek,
kisiel z owoców dzikiej róży,
kisiel żurawinowy,
kompot wigilijny,
krem z suszonych śliwek,
kutia małopolska,
itd.