Spis Treści

Część I Szkółkarstwo sadownicze
1. Wiadomości wstępne
2. Zasady rozmnażania roślin sadowniczych
3. Produkcja podkładek
4. Sady mateczne (zraźniki) do pozyskiwania zrazów
5. Szkółka drzewek owocowych
6. Szkółki krzewów owocowych i roślin jagodowych
7. Dokumentacja szkółkarska i kwalifikacja szkółek
Część II Zakładanie i prowadzenie sadu
8. Zakładanie sadu
9. Pielęgnacja gleby w sadzie
10. Nawożenie drzew owocowych
11. Nawadnianie roślin sadowniczych
12. Formowanie i cięcie koron
13. Uszkodzenia powodowane przez mróz i przymrozki wiosenne
14. Kwitnienie i owocowanie drzew oraz regulowanie owocowania
Część III Uprawa drzew owocowych
15. Uprawa jabłoni
16. Uprawa gruszy
17. Uprawa śliw
18. Uprawa czereśni
19. Uprawa wiśni
20. Uprawa brzoskwiń
21. Uprawa moreli
22. Uprawa orzecha włoskiego
Część IV Uprawa roślin jagodowych
24. Wiadomości wstępne
25. Uprawa truskawki
26. Uprawa poziomki
27. Uprawa porzeczki i agrestu
28. Uprawa maliny i jeżyny
29. Uprawa winorośli
30. Uprawa borówki
31. Uprawa żurawiny
32. Uprawa innych gatunków roślin jagodowych
Część V Ochrona drzew i roślin jagodowych
33. Metody ochrony roślin sadowniczych
34. Ważniejsze choroby i szkodniki jabłoni
35. Ważniejsze choroby i szkodniki gruszy
36. Ważniejsze choroby i szkodniki śliwy
37. Ważniejsze choroby i szkodniki wiśni oraz czereśni
38. Ważniejsze choroby i szkodniki moreli oraz brzoskwini
39. Ważniejsze choroby i szkodniki orzecha włoskiego
40. Ważniejsze choroby i szkodniki leszczyny
41. Ważniejsze choroby i szkodniki truskawki o raz poziomki
42. Ważniejsze choroby i szkodniki porzeczki oraz agrestu
43. Ważniejsze choroby i szkodniki maliny oraz jeżyny
44. Ważniejsze choroby i szkodniki winorośli
45. Choroby i szkodniki borówki wysokiej
46. Preparaty polecane do ochrony roślin sadowniczych
Część VI Dojrzewanie, zbiór i przechowywanie owoców
47. Fizjologia dojrzewania i przechowywania
48. Zbiór owoców
49 Przechowywanie owoców
Pytania i polecenia