Spis Treści

Rozdział 1
Obsługa konsumenta - cel i zadania przedmiotu 
Rozdział 2 Podstawowe zagadnienia dotyczące gastronomii
2.1. Pojęcie "gastronomia" 
2.2. Zakłady gastronomiczne - placówki gastronomiczne 
2.3. Podstawowy podział usług gastronomicznych 
2.4. Rodzaje obsługi 
2.5. Gdzie można świadczyć usługi gastronomiczne 
Słowniczek 
Sprawdź swoje wiadomości 
Rozdział 3 Wizerunek zawodowy pracownika gastronomii
3.1. Cechy fizyczne i psychiczne 
3.2. Ubranie służbowe, wygląd zewnętrzny, wyposażenie indywidualne 
3.3. Przestrzeganie zasad higieny 
Sprawdź swoje wiadomości 
Rozdział 4 Etyka zawodowa pracownika obsługi
4.1. Podstawowe zasady etyki 
4.2. Typy gości w zakładach gastronomicznych 
Sprawdź swoje wiadomości 
Rozdział 5 Przygotowanie sali konsumenckiej na przyjęcie gości
5.1. Wyposażenie i sprzęt 
5.2. Bielizna stołowa 
5.2.1. Zakładanie i zdejmowanie obrusów 
5.2.2. Serwety do ust i serwety dekoracyjne 
5.3. Sztućce 
5.3.1. Materiał 
5.3.2. Kryteria wyboru sztućców hotelowych 
5.3.3. Czyszczenie i dbałość 
5.3.4. Rodzaje i zastosowanie 
5.3.5. Sposób postępowania ze sztućcami 
5.4. Szkło 
5.4.1. Kształty naczyń szklanych 
5.4.2. Czyszczenie szkła 
5.4.3. Sposób postępowania z kieliszkami 
5.5. Zastawa stołowa 
5.5.1. Rodzaje i zastosowanie zastawy stołowej 
5.5.2. Czyszczenie i dbałość o porcelanę 
5.6. Pozostałe sprzęty stołowe 
5.7. Sprzęty stołowe do specjalnych celów 
5.8. Prace przygotowawcze w obsłudze kelnerskiej gości 
5.8.1. Zestawienie prac przygotowawczych 
5.8.2. Prace w przygotowalniach 
5.8.3. Prace przygotowawcze w sali restauracyjnej 
Sprawdź swoje wiadomości 
5.9. Przygotowywanie nakryć 
5.9.1. Rodzaje nakryć 
5.9.2. Najważniejsze wskazówki dotyczące nakrywania 
5.9.3. Dekoracje stołów 
Sprawdź swoje wiadomości 
Rozdział 6 Podstawowa technika obsługi
6.1. Obsługa kelnerska 
6.1.1. Rodzaje i metody obsługi 
6.1.2. Metody obsługi kelnerskiej 
6.2. Podstawowe zasady obsługi kelnerskiej 
6.2.1. Podawanie potraw i napojów przy użyciu tac 
6.2.2. Zbieranie i noszenie talerzy 
6.3. Podsumowanie podstawowych zasad obsługi 
Sprawdź swoje wiadomości 
Rozdział 7 Zasady przyjmowania i realizacji zamówień
7.1. Przyjmowanie zamówień 
7.2. Rozliczenie z gościem i restauracją 
7.2.1. Bloczki bonowe 
7.2.2. Praca z kasami fiskalnymi 
7.2.3. Portable terminals 
7.2.4. Rozliczenia z restauracją - rozliczenia personelu 
Sprawdź swoje wiadomości 
Propozycja wykonania projektu/Praca zaliczeniowa