Spis Treści |
---|
Rozdział 1 Obsługa konsumenta - cel i zadania przedmiotu Rozdział 2 Podstawowe zagadnienia dotyczące gastronomii 2.1. Pojęcie "gastronomia" 2.2. Zakłady gastronomiczne - placówki gastronomiczne 2.3. Podstawowy podział usług gastronomicznych 2.4. Rodzaje obsługi 2.5. Gdzie można świadczyć usługi gastronomiczne Słowniczek Sprawdź swoje wiadomości Rozdział 3 Wizerunek zawodowy pracownika gastronomii 3.1. Cechy fizyczne i psychiczne 3.2. Ubranie służbowe, wygląd zewnętrzny, wyposażenie indywidualne 3.3. Przestrzeganie zasad higieny Sprawdź swoje wiadomości Rozdział 4 Etyka zawodowa pracownika obsługi 4.1. Podstawowe zasady etyki 4.2. Typy gości w zakładach gastronomicznych Sprawdź swoje wiadomości Rozdział 5 Przygotowanie sali konsumenckiej na przyjęcie gości 5.1. Wyposażenie i sprzęt 5.2. Bielizna stołowa 5.2.1. Zakładanie i zdejmowanie obrusów 5.2.2. Serwety do ust i serwety dekoracyjne 5.3. Sztućce 5.3.1. Materiał 5.3.2. Kryteria wyboru sztućców hotelowych 5.3.3. Czyszczenie i dbałość 5.3.4. Rodzaje i zastosowanie 5.3.5. Sposób postępowania ze sztućcami 5.4. Szkło 5.4.1. Kształty naczyń szklanych 5.4.2. Czyszczenie szkła 5.4.3. Sposób postępowania z kieliszkami 5.5. Zastawa stołowa 5.5.1. Rodzaje i zastosowanie zastawy stołowej 5.5.2. Czyszczenie i dbałość o porcelanę 5.6. Pozostałe sprzęty stołowe 5.7. Sprzęty stołowe do specjalnych celów 5.8. Prace przygotowawcze w obsłudze kelnerskiej gości 5.8.1. Zestawienie prac przygotowawczych 5.8.2. Prace w przygotowalniach 5.8.3. Prace przygotowawcze w sali restauracyjnej Sprawdź swoje wiadomości 5.9. Przygotowywanie nakryć 5.9.1. Rodzaje nakryć 5.9.2. Najważniejsze wskazówki dotyczące nakrywania 5.9.3. Dekoracje stołów Sprawdź swoje wiadomości Rozdział 6 Podstawowa technika obsługi 6.1. Obsługa kelnerska 6.1.1. Rodzaje i metody obsługi 6.1.2. Metody obsługi kelnerskiej 6.2. Podstawowe zasady obsługi kelnerskiej 6.2.1. Podawanie potraw i napojów przy użyciu tac 6.2.2. Zbieranie i noszenie talerzy 6.3. Podsumowanie podstawowych zasad obsługi Sprawdź swoje wiadomości Rozdział 7 Zasady przyjmowania i realizacji zamówień 7.1. Przyjmowanie zamówień 7.2. Rozliczenie z gościem i restauracją 7.2.1. Bloczki bonowe 7.2.2. Praca z kasami fiskalnymi 7.2.3. Portable terminals 7.2.4. Rozliczenia z restauracją - rozliczenia personelu Sprawdź swoje wiadomości Propozycja wykonania projektu/Praca zaliczeniowa |