Spis Treści

I. Znaczenie gospodarcze i rozwój produkcji trzody chlewnej
II. Pochodzenie i rasy świń
1. Pochodzenie świń
2. Rasy świń
III. Organizacja produkcji trzody chlewnej
1. Terenowa organizacja produkcji trzody chlewnej w Polsce
2. Organizacja produkcji trzody chlewnej w przedsiębiorstwie produkcyjnym
3. Organizacja pomieszczeń i rozmieszczenia trzody chlewnej w przedsiębiorstwie produkcyjnym
4. Organizacja żywienia trzody chlewnej
5. Organizacja pracy w zakładzie produkcji trzody chlewnej
IV. Teoretyczne podstawy technologi produkcji trzody chlewnej
1. Specyfika anatomiczna świni
2. Specyfika fizjologii żywienia trzody chlewnej
3. Rozród trzody chlewnej
4. Wzrost i rozwój trzody chlewnej
5. Specyfika genetyczna trzody chlewnej
6. Ekonomika produkcji trzody chlewnej
V.Technologia produkcji trzody chlewnej
1.Technologia produkcji jako funkcja wymagań fizjologicznych świń i struktury agrarnej
2.Technologia produkcji hodowlanej
3. Chów trzody chlewnej
4. Tucz trzody chlewnej
5. Postępowanie ze zwierzętami
6. Transport trzody chlewnej
7. Obrót żywcem rzeźnym
8. Produkt rzeźny, czyli tusza wieprzowa
Piśmiennictwo
Skorowidz rzeczowy