Spis Treści |
---|
1. Znaczenie ekonomiczne gospodarki pszczelarskiej 2. Zarys systematyki, anatomii i fizjologii pszczół 3. Rozwój osobniczy pszczoły 4. Produkty wytwarzane przez rodzinę 5. Zasady organizacji pasieki 6. Zasady lekarsko – weterynaryjnego badania pszczół 7. Epizootiologia chorób pszczół 8. Flora zdrowej rodziny 9. Procesy odpornościowe u pszczół 10. Zasady profilaktyki i terapii chorób czerwia i pszczół w warunkach hodowlanych 11. Choroby niezaraźliwe czerwia i pszczół 12. Intoksykacje czerwia i pszczół 13. Postępowanie w przypadku chorób zwalczanych z mocy ustawy 14. Choroby wirusowe czerwia i pszczół 15. Choroby bakteryjne czerwia i pszczół 16. Mikozy czerwia i pszczół 17. Choroby inwazyjne czerwia i pszczół 18. Inne choroby pszczół 19. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej chorób zakaźnych i inwazyjnych czerwia i pszczół 20. Przegląd szkodników pszczół i produktów pszczelarskich Literatura |